(ВІДЕО) Морський тандем – Шпиль та Сем

НАЗАД
14 листопада 2023 14:12

Те, що до складу екіпажів кораблів Морської охорони «позаштатно» входять коти – вже давно стало доброю традицією.

Роками вони розділяють з морськими прикордонниками військове життя-буття на борту. Взимку і влітку у штормовому морі та під час перебування на суші – вони завжди поруч.

Моряк-прикордонник на псевдо Сем 5 років тому проходив строкову службу в Морській охороні Державної прикордонної служби України. Після строкової опанував фах рятувальника, а також займався детейлінгом автомобілів.

Але коли ворог розпочав повномасштабне вторгнення до нашої країни, Олександр не вагаючись повернувся до лав Морської охорони. Поталанило потрапити саме на той корабель, на «Поділля», на борту якого строковиком отримував свій морський гарт та вишкіл.

Батько Сема також був морським прикордонником. Він змалку сформував світогляд сина, прищепив любов до рідної Одеси та закохав у море. Як справжній одесит, Сем з добротою ставиться до котів. Пухнасті це відчувають і завжди віддячують йому своєю відданістю.

В березні цього року на борту «Поділля» з’явився новий хвостик. Моряки жартома кажуть, що кіт вирішив будувати кар’єру, оскільки перейшов з катера на корабель. Пухнастий матрос на прізвисько Шпиль має власну смугастість окрасу, але часом любить покрасуватися в морський тільняшці. Залюбки виходить на бойові чергування разом з екіпажем, щоправда ніяк не призвичаїться до штормових умов, тому часом, відчуваючи погіршення погоди, залишається на березі.

Проте, Шпиль завжди бере участь у роботі швартової команди, коли корабель йде у море та повертається в базу. З часом, проявив справжню солідарність з моряками – відмовився від традиційного котячого корму та перейшов на котлове харчування за морською нормою.

Аби не бути дармоїдом, пухнастий регулярно несе вахту. Щоправда, у холодну пору року воліє частіше чергувати в теплі, а не на містку.

Із Семом у Шпиля особливо близькі стосунки: їх часто можна побачити разом і в роботі, і під час відпочинку.

«Коти на кораблі – це свого роду антистресова терапія. Вони допомагають зняти втому та емоційну напругу. Й, розділяючи з нами нашу службу, фактично разом з нами йдуть до Перемоги. Не втратити в умовах війни людяність, милосердя, доброту і щирість – те, що відрізняє нас, українців. Ми – миролюбна нація, вміємо цінувати життя. Але ми й справедлива нація – вміємо і свій дім, і свою країну боронити від ворогів. І в цьому з нами єдині навіть брати наші менші», – стверджує Сем, водночас Шпиль мудро схвально примружується;)

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси